ХАТХА ЙОГА

Хатха йога – от санскрит „Ха“ означава слънце, а „ Тха“ означава луна. Или това е срещата на слънцето и луната, на прана и апана, на мъжкото и женското и сливането им в съвършена цялост.

Виж повече

Хатха йога дава знанието за контрол над ума чрез контрол на праната, жизнената енергия. Практиката на Хатха йога включва пречистване на тялото, добър подбор на храна и среда, асани (позиции на тялото) и дихателни практики. Процеса е дъбок, понякога дълъг, но той носи: освобождение от болка, физическа и емоционална, всякакви привързаности; възпитава осъзнатост в действията, пълно изживяване на настоящето. Което естествено ни въвежда по пътя на медитацията, духовно израстване…

ИН ЙОГА

По- спокойна и бавна практика. Във всяка позиция се задържа малко по- дълго време. Давамe възможност на тялото да заема асаната, следвайки собствените си ритми и усещания. Така изживяваме своите предели и блокажи и ги преодоляваме, използвайки силата на правилното дишане, волевото осъзнаване и намерение за отпускане.

Виж повече

В забързаното ежедневие Ин Йога е прекрасно изпитание и за ума- да превключи на спокоен режим. Нека се докоснем до усещанията си вътре в сърцето и да дадем израз на душата с всички усещания, до които това води- хармония, вътрешно смирение, красота, любов. Всеки един от нас има естествената нужда да бъде щастлив. Всяка практика е подарен миг за душата, за цялото ни същество.

Специално за класовете по Ин Йога сме оборудвани с болстери с пълнеж от спелта. Те отнемат от умората на цялото тяло, отрицателната енергия и зареждат допълнително. Използваме също и блокчета, колани и топки като помощни средства за правилното подреждане в асаната.

МЕДИТАЦИЯ

Медитация идва от dhyana. Една от осемте степени (възли) на пътя в йога. Dhyana, Zen, Chan, Chen са думи за медитация нямащи значение в речника на съответните езици.

Виж повече

Именно защото медитацията е случване/изживяване/състояние отвъд умът, отвъд мисленето и одвъд сетивата. Ползването на думата медитация (meditation/meditatio/meditary, etc) са думи натоварени със значение. Суфиската техника зикр означава припомняне. Това е прекрасна насока. Ползите от практикуването са необятни. Както и целия път на йога води и до физическо и ментално здраве.

АЩАНГА ЙОГА

Създателят на Ащанга виняса йога практиката е Патаби Джойс. Нарича своята йога така защото тя съдържа осем степенния път на Раджа йога (ащанга йога) на Патанджали.

Виж повече

Думата ащанга означава осем клона. Те са следните: яма (етична дисциплина), нияма (правила за индивидуално поведение), асана (позиции на тялото), пранаяма (контрол на дишането), пратяхара (отдръпване от сетивата), дхарана (концентрация), дхяна (медитация), самадхи. Практиката е динамична, дълбока, придържа се към метода виняса или система, свързваща движението и дишането, движението на речека или издишване, пурака или вдишване и медитация. По време на цялата практика се изпълнява уджай пранаяма, дришти (концентрация на погледа), бандхи (активност на енергийните ключове в тялото). Вътрешната топлина се повишава, изчиства се мощно тялото в различните си нива, практикуващия се изпълва с лекота и хармония. Не само в залата и в живота си, човек трябва да прави всичко с отдаденост и вяра, само така може да се радва на съществуването.

Ащанга йога е като герлянда, в която всяка виняса е като свещено мънисто, което трябва да бъде отброено и върху което трябва да се съсредоточим, а всяка асана е като цвете, нанизано на върха на дишането. Така тази гирлянда на йога изпълнявана старателно, украсява цялото същество на човека с покой, добро здраве, озарение и в резултат на това освобождение.

ВИНЯСА ФЛОУ

Динамична практика, която работи със силата на тялото и неговата тежест. Много често тялото и умът влизат в едно летаргично състояние, което в йога наричаме „тамас“- то понякога се бърка със спокойствие, но в действителност се приближава повече до мързел, притъпеност. За да преодолеем това състояние, е нужно движение, което да стимулира събуждането на жизнената енергия.

Виж повече

Виняса Флоу практиката е прекрасна за заздравяване и огъвкавяване на физическото тяло. Препоръчително е, ако не сте практикували йога, да посетите няколко пъти класовете по Хатха Йога и да се консултирате с вашия учител дали Виняса Флоу е подходяща практика за вас.

ПАНЕВРИТМИЯТА

Няма ограничения за практикуващите относно тяхната народност, религия, възраст, пол. В Япония дори направиха курс по Паневритмия за бременни жени. Това е колективна практика. Тя тонира човека, организира и хармонизира вътрешните му сили, координира ги и ги насочва към разумен живот.

Виж повече

Тя е висшият закон, който трябва да се приложи за самовъзпитанието на индивида и обществото. Шестата раса, която иде ще бъде изразителка на Паневритмията. Петата раса е на обективното знание, на външното изучаване на Природата – раса на ума. Шестата раса е раса на Любовта. Тия сили, тия идеи, които са вложени в Паневритмията ще бъдат действителност в Шестата раса. Паневритмията е новото, което трябва да се внесе в културата. Тя има да играе важна образователна и възпитателна роля. Чрез нея учащата се младеж ще се кали физически, а от друга страна ще се подтикне към идеен живот, творчество, идеализъм – всички идеи, вложени в Паневритмията ще оживеят, в подрастващото поколение и благородните чисти семена в душата му ще покълнат, ще призоват към активност. Въвеждането на Паневритмията ще даде голям тласък за вливане на нови културни ценности в днешното общество. Тя ще даде нов подтик, нови възможности, нови хоризонти и перспективи. По този начин ще се направи важна крачка към осъзнаването на новото, което сега се събужда в живота като красиво зазоряване в човешките души.